Ar žinojote, kad kavos pupelė iš tiesų nėra pupelė? Kavos pupelės- tai kavamedžio uogų, dar vadinamų kavos vyšniomis (angl. Coffee cherry), sėklos.
Kavamedžio uogos- tai kaulavaisiai ir yra panašaus dydžio kaip vyšnios, kurių viduje yra po dvi sėklas, kurios ir yra kavos pupelės. Taigi kavos pupelėmis šios sėklomis vadinamos tik dėl savo panašumo į įprastas darže auginamas pupeles. Nors, įprastai, vienoje kavamedžio uogoje yra dvi sėklos- kavos pupelės, tačiau pasitaiko tokių uogų, kurių viduje tėra viena sėkla (pupelė). Tokia sėkla vadinama žirniauoge (angl. peaberry) dėl formos panašumo į žirnį. Išoriškai tokios kavos pupelės išsiskiria savo apvalia forma ir mažesniu dydžiu lyginant su tos pačios rūšies pupelėmis.
Įdomu tai, jog anksčiau kavos augintojai „peaberry“ pupeles laikydavo nepageidaujamu genetiniu pakitimu ir mažesnes apvalias pupeles išrinkdavo, tačiau dabar tokios pupelės itin vertinamos dėl kelių priežasčių: 1. Tokios kavos uogos, kuriose yra tik viena pupelė yra retos ir sudaro tik 5-10% visų kavamedžio uogų; 2. Manoma, jog kavos uogoje esanti viena pupelė gauna daugiau maistinių medžiagų, suteikiančių turtingesnį skonį ir aromatą; 3. Tokioms pupelėms atskirti nuo įprastų yra tik vienas būdas- rankomis. Dėl to „peaberry“ pupelėse nepasitaiko arba pasitaiko itin mažai defektų. Tiesa, dėl tokio atrinkimo būdo „peaberry“ kava yra brangesnė. Šiuo metu pasaulyje skaičiuojama virš 60 skirtingos kilmės kavos pupelių rūšių, tačiau dvi jų yra reikšmingiausios pasauliniu mastu: Arabika ir Robusta.
Arabika- labiausiai pasaulyje vertinama ir brangiausia kavos rūšis. Didelis aukštis virš jūros lygio (600- 2000 m), aukštas drėgmės lygis, turtingas dirvožemis, tinkama temperatūra ir pavėsis nuo tiesioginių saulės spindulių, nuolatinė priežiūra ir saugojimas nuo kenkėjų- tai sąlygos, būtinos užauginti Arabika kavos pupeles, pasižyminčias geriausiomis aromatinėmis ir skonio savybėmis. Arabika kavos pupelės sudaro iki 70% pasaulinės kavos rinkos. Robusta- antra labiausiai paplitusi kavos rūšis, sudaranti apie 25-30% pasaulinės rinkos. Robusta kavamedžiai daug atsparesni klimato sąlygoms, didelis kofeino kiekis apsaugo nuo kenkėjų, gali augti žemame aukštyje (0- 800 m), reikalauja daug mažiau priežiūros ir duoda kur kas geresnį derlių iš to paties ploto. Tačiau iš Robusta kavos pupelių pagaminta kava yra karti, stipraus skonio, turinti dvigubai daugiau kofeino nei Arabika. Dėl žemos kainos šią kavos rūšį gamintojai dažnai maišo su Arabika pupelėmis ir naudoja espresso mišiniuose. Kitų rūšių pupelės komercinės paklausos pasaulyje beveik neturi. Viena tokių rūšių- Liberika. Kavos rinkoje Liberika kavos pupelės sudaro tik apie 1 % pasaulinės produkcijos. Dėl ne itin vertinamų skonio ir aromato savybių Liberika kavos pupelės naudojamos tirpiai kavai ar kavos mišiniams gaminti. Verta paminėti, jog norint nepaklysti itin plačioje kavų pasiūloje ir renkantis kavos pupeles labai svarbu suprasti Jūsų kavos puodeliui keliamus kriterijus. Jei kokybė ir skonio sodrumas- Jūsų siekiamybė, turite aiškų pasirinkimą- tai 100% rūšinė Arabika.