KAIP IŠSIRINKTI KOKYBIŠKĄ KAVĄ?

Šių dienų rinkoje tikrai negalime skųstis kavos pasirinkimo trūkumu- milžiniška kavos rūšių įvairovė, daugybė kavos pardavėjų. Tik kaip išsirinkti tinkamą kavą ir atrasti patikimą kavos tiekėją? Užduotis nėra labai sudėtinga, bet tam yra viena sąlyga- reikia suprasti apie jus dominantį produktą, tad šiuo tekstu Kavos Pirklys apžvelgs pagrindinius aspektus, į kuriuos reikėtų atsižvelgti renkantis kavą.


ŠVIEŽUMAS. Pakalbėkime apie tai, kas yra vienas iš svarbiausių kokybiškos kavos ženklų- skrudinimo data. Atkreipkite dėmesį, kai, dažniausiai, užsienietiškų prekinių ženklų kavos platintojai bando išsisukti nuo klausimo apie kavos šviežumą. Kodėl? Atsakymas paprastas- neretai ir patys platintojai nežino kada jų siūloma kava buvo paskrudinta. Ir kaltinti juos sunku, mat neretai ant masinės gamybos komercinės kavos pakuotės nerasite gamintojo nurodytos skrudinimo datos ir bus užrašyta tik viena data- galiojimo. Dažniausiai gamintojai suteikia nuo vienerių iki dviejų metų galiojimo terminą, tad iš kur žinoti kaip seniai tokia kava buvo paskrudinta? Vis dėlto, gamintojai, besiorientuojantys į išrankesnių ir kokybę vertinančių pirkėjų ratą, visada nurodo kavos skrudinimo datą.
Ar pirkdami kavą tiesiai iš kavos skrudintojo galite būti tikri, jog jūsų įsigyta kava bus šviežia? Tikrai ne visada. Tenka pastebėti, jog kai kurie kavos platintojai, (perpadavinėtojai), kai kuriais atvejais, siūlo net šviežesnę kavą už pačius skrudintojus. Kaip taip gali būti? Viskas paprasta: didžioji dalis skrudintojų, tarp jų ir Lietuvoje, kavą skrudina didesniais kiekiais, nei realus skrudinimo metu esantis poreikis. Pavyzdžiui: skrudintojas turi realų kavos poreikį- užsakymą, kurio dydis- 100 kg. Skrudintojas gali paskrudinti lygiai 100 kg kavos ir iškart šį kiekį realizuoti. Arba gali paskrudinti 200 kg, iš kurių pusė bus realizuota iškart, o kita pusė nuguls į pardavimo lentynų atsargas laukiant klientų poreikio. Taip skrudintojas sumažina gamybos kaštus, sutaupo laiko ir gali pasiūlyti kavą tiesiai nuo prekystalio. Bet kas bus tuomet, kai poreikio paskrudintai kavai teks laukti ilgiau, nei tikėjosi skrudintojas? Tuomet ši kava gulės pardavimo lentynose savaites ar mėnesius tol, kol ją nupirksite jūs ar kitas kavos mėgėjas. Bet kaip smagu nusipirkti kavą tiesiai iš skrudintojo ir pastebėti, jog ji buvo skrudinta prieš keletą savaičių ar net mėnesių?

PATARIMAS NR. 1. Jei kavą perkate tiesiai iš skrudintojo, atkreipkite dėmesį, jog kava butų skrudinta ne seniau kaip prieš kelias dienas, idealiu atveju- 1-2 dienas. Jei perkate platinimo taškuose, kur galimybių kavą įsigyti po 1-2 dienų nuo skrudinimo nėra, tiesiog atsiminkite, jog geriausias savybes kava atskleidžia iki 4-6 savaičių po skrudinimo, tad kuo anksčiau nuo skrudinimo dienos įsigysite, tuo didesne skonių ir aromatų gausa džiaugsitės savo puodelyje. Ir (labai svarbu!) bėkite nuo (ne)gudrių kavos pardavėjų, sakančių: “na ir kas, kad skrudinta praeitais metais, juk kava nepraplėštoje vakuuminėje pakuotėje nesensta”. O kodėl sensta pienas ar vakuumuota dešra (tik, žinoma, greičiau)..? Tiesa, tinkama pakuotė sulėtina kavos, kaip ir kitų produktų, skonio degradacijos procesus, bet nuo jų tikrai neapsaugo.


KOKYBĖ. Pabandykime atskirti dvi sąvokas: gera ir kokybiška kava. Kas yra gera kava- labai individualus klausimas, o atsakymas į jį labai priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio supratimo ir įpročių. Bet ką laikyti kokybiška kava? Aukščiausios kokybės kava- tai rūšinė 100% vieno ūkio ar regiono Arabica kava, klasifikuojama 100 balų skalėje pagal Rūšinės Kavos Asociacijos (Specialty Coffee Association) sukurtą vertinimo sistemą. Tik ta kava, kuri sertifikuotų profesionalų (Q graders) įvertinama ne mažiau kaip 80 balų įgauna rūšinės kavos statusą (Specialty coffee). Tokią kavą pasaulyje priimta laikyti aukščiausios kokybės. Tos kavos, kurios neperlipa 80 balų barjero yra laikomos komercinėmis, yra žymiai pigesnės ir natūralu, jog savo savybėmis negali prilygti rūšinei kavai.
Skaičiai skaičiais, o klasifikacija klasifikacijomis, tačiau kaip įprastam kavos vartotojui suprasti, jog pardavėjo siūloma kava nėra tokia kokybiška, kaip gali būti pristatoma? Štai dar keletas patarimų, padėsiančių neapsigauti:

PATARIMAS NR. 2. Rinkitės kavą, apie kurią gamintojas suteikia kuo daugiau informacijos. Ar kada teko matyti aukščiausios kokybės kavą, ant kurios pakuočių ar aprašyme pateikiama informacija labai nekonkreti, trumpa ir didžiausias dėmesys skiriamas brūkšniniam kodui bei laikymo sąlygoms aprašyti, o daugiau informacijos apie kavą nei gamintojo internetiniame puslapyje, nei niekur kitur nepateikiama? Ko gero ne, nes tai būdinga žemesnės kokybės kavai, kai daugiau pastangų skiriama spalvingai pakuotei, nei pakuotės turiniui ir detaliam kavos aprašymui su kilmės šalimis, regionais, ūkiais, augimo aukščiais ir apdorojimo būdais ir kita informacija, būdinga aukščiausios kokybės kavai.

PATARIMAS NR. 3. Itin atsargiai rinkitės kavos mišinius su keliomis skirtingomis kavos rūšimis. Kodėl? Nes šioje vietoje kavos skrudintojai pasidalina į dvi stovyklas: vieni kavos mišinius kuria sąmoningai, norėdami sukurti unikalų skonių derinį ir praturtinti vieno regiono kavos poskonius kitais, bei kiti, siekiantys atpiginti savo kavas sumaišydami ir taip paslėpdami pigesnes prastesnės kokybės kavos pupeles (tokiu atveju labai dažnai naudojamos Robusta pupelės) po geresnėmis. Kaip atskirti kuriai stovyklai priklauso jūsų kavos pardavėjas? Vienas iš labiausiai išduodančių ženklų- kaina! Atkreipkite dėmesį ar kavos pardavėjo siūlomas mišinys- tai pigiausia kava jo asortimente. Mišinio kaina žemesnė už pigiausią to paties skrudintojo siūlomą vienos rūšies 100% Arabica kavą? Vuolia- štai jums ir atsakymas!
SVARBU! Ne visi mišiniai, kurių sudėtyje rasite Robusta pupelių būtinai yra prastos kavos požymis. Rinkoje egzistuoja ir itin aukštos klasės Robusta kavos, brangesnės bei net labiau vertinamos už kai kurių regionų rūšinę Arabica.

PATARIMAS NR. 4. Ieškodami kokybiškos kavos dideliu spinduliu apeikite aromatizuotas kavas. Vyšnių, braškių, amareto skonio kavos- pamirškite jas. Tokios kavos gaminamos siekiant “pataisyti” žemos klasės kavos skonius ir sukurti komerciškai patrauklų produktą klientui, laukiant reakcijų: “oho, melynių skonio kava!”. O iš tiesų tai nieko daugiau, kaip prasta kava įsigėrusi sintetinio sirupo.
SVARBU! Dažnas, pamatęs eilutę “POSKONIAI” ant rūšinės kavos pakuotės pagalvoja, jog tai, galbūt, aromatizuota kava. Ne, rūšinė aukščiausios kokybės kava turtinga savo natūraliais, kiekvienam regionui būdingais poskoniais ir aromatais, kuriuos ji įgauna augdama. Dažnai, paragavus rūšinės kavos, burnoje sukasi tokie skoniai kaip: šokoladas, riešutai, karamelė, uogos, vaisiai- net pomidorai ar rabarbarai. Ir visa tai be jokių sirupų, tiesiog iš gamtos!

PATARIMAS NR. 5. Venkite LABAI tamsiai skrudintų, kone sudegintų kavų, kurių pupelės pasidengusios storu aliejų sluoksniu. Dažniausiai geriausias savo savybes kava atskleidžia paskrudinta vidutiniškai. Nepaisant to, kai kurių regionų kavos tam tikriems paruošimo būdams, pavyzdžiui espresso aparatams, puikiai tinka ir tamsesnio skrudinimo (bet nesudegintos!!!), dažniausiai norint sumažinti rūgštelę ir suteikti daugiau tirštumo kavos puodeliui. Nepaisant to, jog ir tamsiai skrudinta kava gali atskleisti puikiausius skonius, kai kurie kavos skrudintojai tuo piktnaudžiauja. Kaip? Paprastai: kuo tamsiau skrudinama, tuo daugiau prigimtinių gerųjų savybių kava praranda. Jei kava išsiskiria savo poskoniais ir aromatais, juk nenorėtumėte viso to paslėpti po degėsių prieskoniu? Nebent… Tai būtų žemos kokybės kava, kurioje gerųjų savybių rasti ir taip būtų sunku, tiesa?


KAINA. Neretai girdimas klausimas- kiek turėtų kainuoti kokybiška kava? Atsakymo į šį klausimą nėra ir nelabai galėtų būti. Pasaulyje yra daugybė skirtingų skrudintojų, kavos rūšių ir pardavimo strategijų, todėl gera kaina yra tiesiog tokia, kurią galite sau leisti sumokėti už kokybišką kavą.

PATARIMAS NR. 6. Būkite atsargūs matydami įtartinai dideles kavos skrudintojo arba pardavėjo nuolaidas. Lietuvoje vis dažniau pastebimos 40 ar net 50% nuolaidos kavai. Pirmas dalykas, kurį patariame pamačius tokias nuolaidas- pasidomėti kodėl jos tokios didelės. Ir šioje vietoje, vėlgi, galimas ne vienas scenarijus, pavyzdžiui: kavos skrudintojas ar pardavėjas turi didelį kavos rezervą, kurį reikia kuo greičiau realizuoti dėl senstančios kavos ir trumpėjančio galiojimo laiko, tad jums siūloma senstelėjusi kava už kone pusę kainos. Kitas galimas variantas, jog milžiniškos nuolaidos- tiesiog marketingo triukas. Kavos tiekėjas pateikia neadekvačiai aukštas kainas, kurios perbraukiamos ir šalia užrašomos pastovios kainos su didele ir niekada nesibaigiančia nuolaida.

Ir pabaigai- paskutinis ir, ko gero, svarbiausias patarimas:
PATARIMAS NR 7. Nenustokite ieškoti kokybiškos kavos, skirtingų regionų kvapų, poskonių ir spalvų- nustebsite koks įdomus šis paieškų žaidimas gali būti.

LAIKAS GERAI KAVAI!

Leave a reply