Ar ir jūs vis dažniau girdite mitą, jog kokybišką kavą galima paruošti tik geru brangiu kavos aparatu? Kavos aparatų gamintojai ir pardavėjai dėl tokios plačiai pasklidusios viešos nuomonės, žinoma, gali džiūgauti.
Be abejo, tenka pripažinti, jog kavos ruošimas automatiniu ar pusiau automatiniu aparatu, ko gero, yra patogiausias ir greičiausas būdas kasdieniam jūsų kavos puodeliui paruošti. Deja, norint įsigyti tikrai kokybišką kavos aparatą, teks gerokai paploninti piniginę, o priežiūros ir rūpesčio šis džiaugsmas, taip pat, reikalauja nemažai.
Tai ką daryti, jei norite mėgautis kokybiška kava neinvestuodami didelių pinigų į ruošimo būdą? O galbūt jau investavote, tačiau pabodo įprastas kavos ruošimas mygtuko paspaudimu ir norite išbandyti kažką naujo arba seno, bet dar neišbandyto?
Šiuo tekstu Kavos Pirklys pateiks keletą alternatyvių kavos ruošimo būdų, kuriuos pats naudoja kasdien. O geriausia, jog visi šie būdai leis paruošti išskirtinės kokybės gėrimus minimaliomis sąnaudomis (vos nuo ~25 eurų). Pasiruošę? Pradėkime!
AEROPRESS
AeroPress- itin greitas ir nesudėtingas kavos ruošimo būdas. Su šiuo prietaisu vienu kartu galėsite paruošti 1-3 puodelius įprastos juodos, Americano ar net espresso tipo kavos vos per porą minučių. Be to, prietaisas itin kompaktiškas ir labai lengvai valomas, tad jis puikiai tarnaus ne tik namuose, bet ir darbo vietose, iškylose ar kelionėse.
Kaip paruošti kavą AeroPress kavinuku?
Variaciujų ir receptų kaip ruošti kavą šiuo prietaisu yra šimtai, tad Kavos Pirklys pateiks vieną tų, kuriuos dažniausiai naudoja pats.
1. Sumalkite kavos pupeles (apie 17 g) šiek tiek smulkiau, nei vidutiniškai ir kiek stambiau, nei smulkus espresso malimas;
2. Į plastikinį sietelį įdėkite popierinį filtrą (jį galite nupilti šiltu vandeniu, vengdami pajusti bet kokį popieriaus skonį savo puodelyje);
3. Sietelį su filtru tvirtai užsukę ant apatinės sunumeruotos AeroPress prietaiso dalies bei uždėję ją ant tvirto plokščiadugnio puodelio suberkite sumaltą kavą ir įpilkite 50-70 ml 80 C temperatūros vandens;
4. Plastikine komplekte esančia mentele pamaišykite kavą ir leiskite jai pastovėti apie 30 sekundžių.
5. Supilkite likusį vandenį (apie 200 ml) iki 4 numerio atžymos, pamaišykite ir leidę pastovėti dar 30 sekundžių įstatykite antrąją AeroPress prietaiso dalį- stūmoklį. Stūmoklį rankomis lėtai (šis veiksmas turėtų trukti apie 30-40 sekundžių) spauskite žemyn ;
6. Sietelį atsukite ir spausdami stūmoklį išstumkite kavos tirščius į šiukšliadėžę, o AeroPress prietaisą tiesiog nupilkite švariu vandeniu. Jūsų kava paruošta!
Tiesa, pats AeroPress išradėjas- Alan Adler siūlo kiek kitokį paruošimo būdą. Ruošiant kavą AeroPress išradėjo būdu, visi anksčiau išvardinti žingsniai kartojasi, išskyrus penktąjį. Norėdami paruošti kavą Alan Adler būdu- šį žingsnį praleiskite. Tokiu būdu paruošite espresso tipo kavą. Į ją įpylę ~150 ml vandens, gausite lengvą Americano kavą. Jei mėgstate latte ar cappuccino gėrimus- galite įsipilti pieno.
Šiuo būdu, analogiškai, galite paruošti iki trijų puodelių kavos vienu kartu, proporcingai didindami kavos ir vandens kiekį.
* Kai kurie AeroPress gerbėjai kavą juo ruošia stūmoklį į apatinę prietaiso dalį įstatę dar prieš visą kavos ruošimo procesą- tiesiog apversdami prietaisą aukštyn kojomis. Išbandykite ir naudokite jums patogesnį būdą, nes pastebimos įtakos kavos skoniui tai neturi.
CHEMEX
Chemex- vienas iš unikaliausių ir labiausiai ikoniškų kavinukų, išsiskiriantis ne tik savo dizainu, bet ir nepriekaištingu juo ruošiamos kavos skonio “švarumu”. Jei mėgstate švelnią juodą kavą be kartumo prieskonio- šis prietasas tiesiog sukurtas jums.
Kaip paruošti kavą Chemex kavinuku?
Kavos ruošimas Chemex kavinuku yra ganėtinai konkretus ir nusistovėjęs procesas, kurio metu svarbiausia tikslumas ir proporcijos.
1. Sumalkite kavos pupeles kiek stambiau, nei vidutiniškai. Vienam litrui vandens rekomenduojame naudoti iki 70 g kavos, tad norint paruošti 400 ml gėrimo naudokite 28 g kavos, norint paruošti 500 ml- 35 g ir t.t.
2. Įstatykite popierinį Chemex filtrą į kolbą (trigubas filtro sluoksnis turėtų būti ties piltuvėliu) ir nupikite filtrą šiltu vandeniu. Taip išvengsite galimo popieriaus poskonio savo puodelyje ir tuo pačiu sušildysite kavinuką. Vandenį išpilkite pro piltuvėlį neišimdami filtro.
3. Suberkite prieš tai sumaltą kavą į filtrą.
4. Įpilkite nedidelį kiekį 93-96 C temperatūros vandens (maždaug dvigubai tiek, kiek naudojate kavos) tam jog sudrėkintumėte visą filtre esančią kavą ir palaukite 30 sekundžių. Tai daroma tam, jog malta kava pašalintų susikaupusį CO2 ir tolygiai sudrėktų. Kavos pasaulyje šis procesas vadinamas “žydėjimu” (angl. blooming).
5. Praėjus 30 sekundžių, lėtais sukamaisiais judesiais pilkite 93-96 C temperatūros vandenį beveik iki pat kolbos viršaus ir lengvai pamaišykite. Palaukite, kol vanduo subėgs ir vėl pilkite, kol svarstyklės parodys jūsų norimą paruošti kiekį.
6. Palaukite, kol visas vanduo subėgs į apatinę kavinuko dalį ir išimkite filtrą su kavos tirščiais. Keletą kartų pasukiokite kavinuką taip sumaišydami ir suaeruodami kavą, supilkite į puodelius ir mėgaukitės!
* Visas kavos gamybos procesas nuo pirmojo įpilto vandens lašo turėtų trukti 3:30-4:30 Jei kavą pagaminate greičiau- smulkinkite kavos malimą, jei lėčiau- stambinkite.
** Kavos ruošimo metu būtinai naudokite svarstykles bei laikmatį. Patikėkite, kavos, vandens bei laiko proporcijų taikymas “iš akies”, greičiausiai, norimo rezultato nesuteiks.
*** Kavos ruošimui nenaudokite verdančio vandens. Taip “sudeginsite” kavą ir nepajausite tų poskonių, kuriuos kava turėtų atskleisti. Taip pat, dėl galimai nepakankamos kavos esktrakcijos, nenaudokite vėsesnio kaip 88-90 C vandens. Jei išmatuoti vandens temperatūros galimybės neturite- tiesiog luktelkite minutę- pusantros po vandens užvirimo.
MOKA KAVINUKAS
Moka kavinukas- tikras italų šedevras ir genialus įrenginys stiprios, intensyvaus skonio espresso tipo kavos mylėtojams. Šiuo kavinuku kavą galėsite pasiruošti bet kurioje vietoje, kurioje tik turite galimybę užvirti vandenį- net, pavyzdžiui, gamtoje virš laužo ugnies!
Kaip paruošti kavą Moka kavinuku?
1. Sumalkite kavos pupeles vos stambiau nei tipinis espresso malimas (sumalus kavą per smulkiai rizikuojame užkimšti filtrą). Nors kavos reikia tiek, jog pilnai užpildytumėte metalinį kavinuko filtrą (orientacinė kavos ir vandens proporcija turėtų būti apie 1:7 ).
2. Sumaltą kavą supilkite į metalinį kavinuko filtrą. Kavos pripilkite iki pat filtro viršaus. Supiltą kavą filtre sulyginkite, tačiau nespauskite ir nepresuokite kavos (kitu atveju vandens slėgio nepakaks jam pratekėti pro maltą kavą).
3. Apatinę kavinuko dalį iki vožtuvo pripildykite karšto vandens (nepilkite šalto vandens- kaistant šaltam vandeniui kavinuke, kavos ekstrakcijos laikas prasitęs ir kava įgaus nepageidaujamo kartumo).
4. Įsitikinkite, jog ant kavinuko sriegių nėra nubyrėjusios kavos, uždėkite viršutinę dalį ir sandariai užsukite (nors kavinukas įkaitęs, tačiau nesukite už rankenos- pasinaudokite rankšluosčiu, jog nenudegtumėte rankų ir sukite už korpuso).
5. Uždėkite kavinuką ant viryklės. Naudokite vidutinį viryklės pajėgumą. Jei kaitinate ant ugnies, stebėkite, jog ugnis kaitintų tik kavinuko dugną ir neužeitų iš šonų.
6. Pamažu kava pradės kilti į viršutinę kavinuko dalį. Kai pro filtrą pratekėjusi kava pradės šnypšti, nuimkite kavinuką nuo viryklės ir apatinę jo dalį pakiškite po šaltu vandeniu, jog kavos “nepervirtumėte” ir ekstrakcija greičiau baigtųsi.
Ką tik paruošėte espresso tipo kavą, kurią dar galite sušvelninti užpildami vandens, ar pagardinti pienu.
* Nors kai kur pateikiamose kavos ruošimo Moka kavinuku instrukcijose galite pamatyti patarimų, jog norint paruošti, pavyzdžiui, 3 puodelius espresso tipo kavos 6 puodelių talpos kavinuku turėtumėte užpildyti metalinį kavinuko filtrą tik iki pusės- to nedarykite. Šie kavinukai sukurti taip, jog filtras būtų pilnai užpildomas kava. Dėl to svarbu išsirinkti tinkamą kavinuko dydį ir ruošti tokį kiekį kavos, kokį nurodo gamintojas.
Didžiausi aprašytų kavos ruošimo būdų privalumai tie, jog jiems nebūtina elektros energija, visos kavos ruošimui reikalingos priemonės kompaktiškos, tad kavą kuo puikiausiai galėsite pasiruošti ne tik namuose, bet ir kelionėse ar iškylose, o ir kiekvienas iš šių ruošimo būdų- lyg nedidelis ritualas, galintis paįvairinti kasdieninę jūsų kavos ruošimo rutiną. Išbandykite!
Laikas gerai kavai!